+32 3 369 19 73

Waarom performante teams vormen niet altijd evident is, maar wel heel vervullend!

Waarom performante teams vormen niet altijd evident is, maar wel heel vervullend!

Eén van de grootste kicks die ik krijg in mijn job als consultant, is het moment waarop ik voel dat een team goed begint te draaien. Als de mayonaise pakt, als de mensen mekaar beginnen te vinden, als de resultaten zichtbaar worden, het moment waarop de flow zichzelf als het ware versterkt.

De voorbije weken heb ik dat geluk nog eens kunnen ervaren bij de opstart van een nieuw product team. Die ervaring heeft mij geïnspireerd voor het schijven van deze blog. Bedankt beste team!

Value creation teams, de motor van de bedrijven de toekomst

Allereerst wil ik nog eens met jullie mijn overtuiging delen, dat multidisciplinaire marktgedreven teams dé organisatiestructuur zijn voor waardecreatie in de complexe wereld van vandaag.

Hiërarchische silo organisatiestructuren zijn gewoon niet snel en wendbaar genoeg om op de wijzigende noden van de markt te kunnen inspelen. Waarmee ik niet bedoel dat organisaties geen structuur, controle, discipline of leiderschap meer nodig hebben. In tegendeel zelfs, maar het ziet er wel helemaal anders uit als je het vanuit waardecreatie bekijkt.

De grootste bottleneck, onze mindset over organisaties en mensen

Als we het eens zijn over de cruciale rol van teams in het geheel, dan rijst de vraag waarom een performant team bij mekaar brengen in de praktijk toch niet altijd zo evident blijkt te zijn. Wat mij betreft ligt de grootste bottleneck nog steeds in onze manier van denken over organisaties en mensen.

In mijn beleving worden de meeste organisaties nog steeds ingericht vanuit individuen en niet vanuit teams. Vanuit een mindset dat mensen moeten gemanaged en gecontroleerd worden en niet vanuit een mindset die uitgaat van het potentieel van mensen.

Wat als …?

Wat als … onze basisinstelling zou zijn dat we iedereen vertrouwen, dat iedereen unieke talenten heeft, en dat we van daaruit onze organisatie en teams zouden samenstellen?

Wat als … we mensen uit verschillende disciplines ook écht zouden samenbrengen in teams, en daarbij de (fysieke en emotionele) muren van onze departementele structuren durven te doorbreken?

Wat als … we zouden stoppen met het toekennen van individuele posities en titels, en in plaats daarvan op zoek zouden gaan naar de rollen die we nodig hebben in onze teams en hoe we die kunnen matchen met het potentieel van onze mensen?

Wat als … we performantie enkel nog zouden meten op team niveau, en de mythe van individuele performantie definitief zouden begraven?

Wat als … we de sturing van onze teams meer zouden verschuiven naar de markt en de klant mee laten bepalen wat de prioriteiten zijn in plaats van enkel intern management?

Wat als … informatie transparant beschikbaar zou zijn voor iedereen, en niet meer afgeschermd zou worden om individuele machtsposities te verdedigen?

Wat als … we onze teams zouden enablen om op een meer autonome en decentrale manier beslissingen te kunnen nemen, in plaats van onze beslissingen te organiseren via de centrale hiërarchie?

Wat als … we zouden toegeven dat gedetailleerd plannen en sturen van bovenuit vandaag eigenlijk niet meer realistisch is, en in de plaats daarvan meer zouden vertrouwen op de collectieve intelligentie van de teams?

Wat als … vul gerust zelf verder aan …

Hoe vervullend zou dat niet zijn?

Laten we samen bouwen aan #hetbedrijfvandetoekomst en werken aan de bottlenecks die onze teamwerking belemmeren.

De teams waarvan ik deel uitmaak zijn mijn inspiratie, elke dag! Ik hoor graag wat jullie mening en ervaringen zijn.

Johan Merckx, Enterprise Architect for Value Creation & Hifluence Ambassador

#hetbedrijfvandetoekomst #makevaluecreationgreatagain #enjoythejourneyoftransformation www.hifluence.eu

mijn boek “value creation for the digital world” op www.johanmerckx.be