Ze zijn de toekomst van Hifluence en Hifluence is hun toekomst, zo zeggen ze het zelf. Een gesprek met de millennials van Hifluence over hun job, hun drijfveer en hun generatie. Ontmoet Michiel, Suraya en Stefano.

Hoe is het om te werken bij Hifluence?

Michiel: Als tiener dacht ik dat werken saai en stom zou zijn. Waarschijnlijk is dat ook zo bij een doorsnee consultancybureau dat je zonder boe of ba bij een klant dropt. Maar Hifluence is anders. Ik ben altijd blij als het maandag is. Dat zou wel anders zijn als ik bij een bank of zo werkte. Ik heb niet het gevoel dat ik ‘bij een bedrijf werk’. Wij zijn het bedrijf.
Stefano: Ik was laatst op een reünie van mijn klasgenoten. De meesten voelen zich slecht in hun job maar durven er in dit klimaat niet mee kappen. Ze hebben het gevoel een nummer te zijn. Dan besef ik hoeveel geluk ik heb bij Hifluence.
Suraya: Hifluence is mijn eerste werkgever, van ons allemaal trouwens. Ik besef dat ik met mijn gat in de boter ben gevallen. Ik wilde altijd werken tussen creatievelingen, ik dacht eerst aan architectuur of design. Maar het snobistische van dat wereldje zou me gauw tegensteken.
Stefano: Wij mogen gewoon onszelf zijn. Bij een van de bedrijven waar ik solliciteerde, vroegen ze me om mijn piercing uit te doen. Stel je voor. Gelukkig ziet Nick door die dingen heen.
Michiel: De klik met Nick was er meteen. Een dertiger die van techno houdt, dat zat wel goed (lacht).
Stefano: Nick kan het beste in iemand naar boven halen. Dat is een gave. Hij is een puur mens. Mocht het nodig zijn, kan ik ook met persoonlijke problemen bij hem terecht. Omdat we ons goed voelen bij Hifluence, leveren we topwerk af. Daar zorgt Nick voor.

Wat vinden jullie het fijnste aan werken bij Hifluence?

Stefano: We mogen kiezen wanneer we werken. Mij moet je niet om zeven uur op kantoor verwachten. Ik begin om tien uur, als ik op scherp sta. Die flexibiliteit geldt in twee richtingen. Als er op zondagavond doorgewerkt moet worden, sta ik er ook.
Suraya: Ook op creatief vlak krijgen we vrijheid, natuurlijk binnen de krijtlijnen van wat de klant wil. Een vriendin van me is grafisch ontwerper bij een groot bedrijf. Als zij een copyrightteken vergeet te zetten, krijgt ze een strafpunt. Als ze te veel strafpunten verzamelt, mag ze een streep trekken door haar opslag. Een andere vriendin werkt met een tikklok. Het idee!
Michiel: We kloppen soms lange dagen maar het geeft zoveel voldoening. Wij ondernemen mee. Er wordt geluisterd naar onze ideeën. Het meest trots ben ik op onze apps voor de Tall Ships Race en de kinderopvang van de Stad Antwerpen. Ook Djobby (platform voor employerbranding, jw) was geweldig om te bouwen. In alle betekenissen. Het was superzwaar, maar om de site tot leven te zien komen – dat was geweldig! Ik werkte ooit kort als freelancer en dan werk je altijd maar aan een stukje van de puzzel. Bij Hifluence bouwen we samen aan het geheel.

Hoe zien jullie de toekomst van Hifluence?

Stefano: Ik ben benieuwd hoe Hifluence zal groeien. Hoe wij zullen meegroeien met het bedrijf. Ik zie veel kansen om door te groeien, voor mij persoonlijk én voor Hifluence. Omdat we er vanaf het begin bij waren, voelen we ons allemaal betrokken. Wij zijn de toekomst van Hifluence en Hifluence is onze toekomst.
Suraya: Ik ben ontzettend blij dat ik per toeval in een start-up belandde. Het bedrijf groeit voor onze ogen en we mogen het mee helpen vorm geven. Ik droom ervan om op een dag bij Hifluence mijn eigen designteam te leiden. Om mijn kennis door te geven. Om samen met klanten te zoeken naar de mooiste creaties. Dat geeft me energie. Ik wil de stress niet van een eigen onderneming te runnen, maar ik ben wel graag aan boord om een onderneming als Hifluence mee vorm te geven. Plus: onze bedrijfsleiders zijn toppers. Wij hebben toffe bazen én fijne collega’s. Het team is zo complementair.
Michiel: Klopt. Wij zijn heel andere mensen met andere vaardigheden die elkaar voldoende overlappen om elkaar te begrijpen, maar tegelijk genoeg verschillen om elkaar aan te vullen. We zien elkaar ook nog na het werk, bijvoorbeeld op de Hifluence Clinics. Of we gaan samen naar Tomorrowland.

Jullie zijn de millennials van Hifluence. Millennials zouden vrijer en zorgelozer zijn, maar ook meer op zichzelf gericht. Ze zijn opgegroeid met technologie en dat bepaalt wie ze zijn. Klopt dat generatiebeeld?

Michiel: Dat laatste herken ik zeker. Ik ben autodidact en dat dank ik aan het tijdperk waarin ik geboren werd. In onze deelmaatschappij kan je leren wat je wil via het internet. Als je gemotiveerd bent, vind je makkelijk je weg. Dat is de revolutie van onze generatie: weg met de klassieke topdownmanier! Wij zijn verbonden via het internet en delen kennis, ideeën, reizen, huizen. De mogelijkheid om te leren was nog nooit zo groot. De wereld ligt aan onze voeten.
Suraya: Het klopt dat we meer ons hart volgen. Wij krijgen minder dingen opgelegd van thuis. Daarom zijn we gelukkiger. Mijn vriendinnen runnen hun eigen vintagezaak of kapsalon. Dat ondernemende kenmerkt onze generatie. Wij leven niet voor het geld maar we hebben wel nood aan comfort. Luxe interesseert ons niet maar we willen wel een goede levenskwaliteit.
Stefano: Ik heb net de indruk dat onze generatie belang hecht aan zekerheid, en zich snel settelt. Vrienden van me hebben net hun eerste kindje gekregen, op hun tweeëntwintigste. Ik heb zelf net een appartement gekocht.

Millennials zouden ook toleranter, geëngageerder en idealistischer zijn. Klopt dat voor jullie?

Stefano: Wij zijn inderdaad opgevoed met het idee dat we het roer moeten omgooien als we de wereld treffelijk aan onze kinderen willen overlaten. Ik ben geen hemelbestormer maar ik denk wel bewust na over wat ik koop en verbruik. Het moet écht anders.
Suraya: Ik ben echt een dierenmeisje, altijd geweest. We hadden vroeger thuis paarden en katten en ik steun al jaren het WWF. Het milieu is weerloos en wij maken zoveel kapot. Het is onze taak om dat op te lossen. Stel je voor dat je kleinkinderen niet meer zouden weten wat een tijger is. Ook vrijwilligerswerk is helemaal in.
Michiel: Tegelijk zijn we hypocriet. We zeggen dat we geëngageerd zijn maar we lopen voorbij aan de mensen die we kunnen helpen. Ik ben geen heilige maar ik vind wel: als iets je stoort, doe er wat aan. Als niemand vriendelijk is, wees dan zelf vriendelijk. Pas de laatste jaren ben ik gaan inzien hoe belangrijk het is om te helpen. Als tiener ben je niet empathisch. Kinderen zijn heel hard voor elkaar. Ik was ook zo. Als ik nu mensen zie die het niet goed hebben, help ik hen. Als ik een bedelaar zie, geef ik hem iets en sla ik een praatje. Ingewikkelder is dat niet.

Wie zijn ze, wat doen ze?

Michiel Steegmans (25) uit Antwerpen is Front End Developer. Hij maakt apps op maat voor de klant. Ik hou ervan om dingen te maken die werken. Ken je het kind dat windmolens bouwt uit wc-rolletjes? Dat was ik. Op mijn twaalfde leerde ik mezelf programmeren. IT is dé manier om zelf dingen te bouwen. Je hebt enkel een scherm en een toetsenbord nodig. Ik studeerde zes jaar Burgerlijk Ingenieur maar ik maakte de studie niet af. De drang om dingen te doen was te groot. Ik had met een vriend een evenementenplatform gebouwd en besefte: dàt wil ik doen.
Suraya Denissen (24) uit Antwerpen is grafisch ontwerper. Zij tekent de ontwerpen voor de websites en apps van Hifluence. Ik heb altijd mijn talent gevolgd. Al van kleins af kon ik goed tekenen. Mijn ouders hebben me daarin enorm gesteund. Ik kom uit een creatieve familie: mijn vader is muzikant en mijn moeder danseres. Misschien had ik nooit mijn vleugels durven uitslaan als ik conservatiever was opgevoed. Pas in het vierde middelbaar had ik door dat je van tekenen je job kon maken. Dus verhuisde ik na mijn middelbare school naar Antwerpen en ging ik grafische vormgeving studeren. In Kalmthout, waar ik opgroeide, wilde iedereen huisje tuintje. Maar ik wilde groeien, andere indrukken opdoen, kunstzinnige mensen leren kennen. 
Stefano Peeters (25) uit Edegem is Front End Developer. Hij brengt de site-ontwerpen van Suraya virtueel tot leven. Ik studeerde design maar ik ben een programmeur in hart en nieren. Ik beschouw mijn job als het beste van twee werelden – technisch én beeldend. Ik vind het fijn als mensen mijn werk kunnen zien. Ik houd van die dualiteit, ook op andere vlakken. Van mijn moeder kreeg ik ontzag mee voor het spirituele. Dat is in tegenspraak met mijn exacte job. Dat gaat best ver. Als de horoscoop van mij en mijn vriendin niet had gematcht, weet ik niet of ik onze relatie een kans had gegeven. Zonder muziek zou ik depressief zijn. Blues, jazz, rock, glam: probeer me niet in een hokje te plaatsen. Ik wilde muziek studeren maar het onzekere bestaan sprak me niet aan. Stabiliteit maakt me gelukkig. Daarom werd het IT, mijn tweede passie.

 

Wil je mee bouwen aan de organisaties van morgen?