Het gevoel van psychologische veiligheid – niet bang zijn om risico’s te nemen en jezelf kwetsbaar op te stellen – is één van de belangrijkste eigenschappen van een sterk team. Het probleem is niet dat we dat niet weten. Het probleem is dat er een fundamenteel gebrek aan moed is om mensen te vertrouwen.

Er heerst veel wantrouwen in teams en bedrijven. Managers hebben geen vertrouwen in medewerkers, medewerkers hebben geen vertrouwen in elkaar. De toekomst wordt met argwaan bekeken. Deze angstige sfeer heeft een verstikkend en immobiliserend effect. Teams trekken zich terug achter veilige grenzen, bouwen muren die het denken beperken. Iedereen die fouten maakt, wordt een doelwit op zich. Iedereen houdt elkaar in de gaten, waardoor het punt aan de horizon ondergeschikt wordt. Er is een gebrek aan moed, aan gumption, om mensen te vertrouwen. 

 

Alleen ben je sneller, maar samen geraak je verder

Innovatie en verandering, in welke vorm dan ook, vereist vertrouwen in de kracht van mensen. Dit bouwt voort op de wetenschap dat een visie ontstaat door ideeën bij elkaar te brengen, maar ook door elkaar en jezelf te corrigeren. Wees strikt, waar nodig. Wees uitnodigend, waar mogelijk. Het belangrijkste? Er actief voor zorgen dat je in contact blijft staan met de mensen om je heen.

Gedeelde waarden zijn de basis voor vertrouwen

Mensen enthousiasmeren over een visie is trouwens niet zo moeilijk: we doen het tenslotte al duizenden jaren! Sterker nog: onderzoek bewees dat het samenkomen rond een visie, een cruciaal instinct in ons overleven is. 

We verlangen naar een gemeenschappelijke identiteit en hebben allen de onbaatzuchtige drang om samen iets te bereiken. Alleen overleef je niet, alleen bouw je geen brug. Maar een sterke visie? Die verbindt een groep mensen met een gemeenschappelijk gevoel over hoe het zou moeten zijn. Deze mensen zijn verbonden door een buikgevoel – door een vertrouwen in elkaar en in zichzelf dat organisch gegroeid is.

 

Vertrouwen is hard werken

Visies veranderen door de jaren heen. Soms is het dan een uitdaging om het gemeenschappelijke buikgevoel te beschermen – en ‘bedreigingen’ van buitenaf te vertrouwen. Niet ideaal! Want je moet er elke dag opnieuw naar streven om een cultuur van vertrouwen op te bouwen. En dat vergt moed. Je moet elkaar het beste blijven wensen. Voor elkaar zorgen. Anderen steunen om succesvol te zijn in initiatieven die het grotere doel ondersteunen. Op zoek gaan naar wat nodig is en je eigen belangen naar de achtergrond schuiven.

‘It is those who desire the good of their friends for the friends’ sake that are the most truly friends.’

Er wordt vaak gezegd dat het een slecht idee is om zaken te doen met vrienden. Ironisch, toch? Dit is tenslotte precies het soort relatie dat gebaseerd is op vertrouwen – en hierdoor innovatie stimuleert. Zakendoen, doe je uit liefde voor – en in het belang van – een groep. Omdat het voelt alsof deze een deel van jezelf is. 

De mens is voorbestemd voor vriendschap.

Nog zoiets dat we wetenschappelijk kunnen onderbouwen: vriendschap (en over het algemeen: relaties aangaan) zit in onze genen. Onze hersenen zijn ervoor geconfigureerd. En met reden! Het talent om dit soort diepe relaties aan te gaan, speelt een cruciale rol in ons voortbestaan als mens. Niet zo gek om dan te zeggen dat vriendschap en vertrouwen een even cruciale rol speelt in het bedrijfsleven, toch?

 

Op zoek naar meer psychologische veiligheid in jouw organisatie?

Dat kan. Het is tenslotte de belangrijkste van de vijf teamdynamieken waar onze werkwijze op gestoeld is. Via onze peace-of-mind opleiding tonen wij jou hoe je psychologische veiligheid integreert in de dagdagelijkse praktijken van een team. Dit gaat van teammeetings en één-op-één-feedback tot en met informatiegelijkheid en rapportering.

Wens je hier meer over te weten? Aarzel niet om ons te contacteren

 

Wil je elke maandag méér inspirerend nieuws in je mailbox ontvangen?

 

Summary

5 Employee Engagement stats you must know!

 

Check out 4 easy ways to discover how unbossing increases employee engagement!

 
UNLOCK EMPLOYEE ENGAGEMENT

SIGN UP FOR MONDAY-MORNING-XTC

for a weekly dose of tips, tricks and inspiration on unbossing, leadership and life.

Sign me up here!