De ontdekkingsreis van Stephan in de wondere wereld van Hifluence: van analyse tot strategie 

 

2018 was ons vierde én meest succesvolle jaar sinds de opstart. Maar het voelde aan als uiterlijke schijn. Binnenin stroomde het niet. Aanbod, rekrutering, interne kaders, kortom: strategie, was overal en nergens. Veel drama, weinig getting things done. De voorbije maanden zetten we alles on hold. Tijd voor herbronning. Net op dat moment neemt Stephan Janssens, ex-topman van o.a. Rabobank.be en Roland Berger, contact met ons op naar aanleiding van een artikel in Vacature Magazine. Onze visies op de organisaties van morgen klikten meteen. Ik volg mijn gevoel en rond het eerste gesprek af met de vraag of hij geïnteresseerd is om een zelfsturende start-up als Hifluence operationeel te leiden en naar een hoger niveau te tillen. In de maanden erna volgden nog vele gesprekken en ging Stephan op ontdekkingsreis in de wondere wereld van Hifluence. Dit is zijn verhaal tot nu toe in drie belangrijke stappen .

STAP 1: Discover & Define

 

 

“Het was een heerlijke verkenningstocht met mooie feedback. Een dikke 8/10 voor klanttevredenheid! Als daarbij klanten ook vertellen dat ze opnieuw met Hifluence willen werken en hen ook zouden aanbevelen bij anderen, dan ben ik er in ieder geval van overtuigd dat deze ruwe diamant vol potentieel zit en vol vertrouwen aan een volgende groeifase kan beginnen.”

 

 

De feedback van klanten deed mij vaak denken aan wat de dochter van Martin Luther King ooit zei : “We solve HARD questions with HEART solutions”. De klanten van Hifluence zijn bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe veerkracht om zichzelf heruit te vinden. Ze willen de talenten van medewerkers centraal zetten om een ander soort performante organisatie te worden. Of zoals één van de klanten me zei:

 

‘Hifluence weet als geen ander tot de kern van de problemen van een bedrijf te geraken en mensen daarbij te raken. Het is weinig consulting bedrijven gegeven om op zulke manier impact te hebben’.

STAP 2: Purpose-fit

 

 Soms heb je het gevoel dat je naar iets op zoek bent dat beter bij je past dan alles wat je al in je leven hebt gedaan. En dan opeens kruist Hifluence je pad en laat het je niet meer los. Een organisatie, die de kracht en talenten van mensen verbindt met de innovatiekracht van nieuwe technologie, is wat het bedrijfsleven nodig heeft. Cijfers liegen er ook niet om: veel mensen zijn ontevreden, uitgeblust of voelen zich ondergewaardeerd.

 

 

 Klaar voor een andere vorm van samenleven en -werken

 

Ik ging op zoek naar een organisatievorm waar mensen kunnen doen waar ze goed in zijn. En dat nog liefst met anderen waarmee ze verbinding voelen: enkel zo kan je samen aan persoonlijke doelen werken, zonder beperkt te zijn door wat de samenleving van je verwacht. Mensen doen dit van nature uit in hun privéleven – dus waarom zou dit niet gaan binnen een professionele context?

 

Geef toe: elk bedrijf zou eigenlijk gewoon zaken willen doen die zinvol zijn, die een hoger doel nastreven. Jammer genoeg, zien we vandaag regelmatig dat bedrijven hier vaak in tegengehouden worden door o.a. drang naar omzetgroei, kostcontrole, managers die in spreidstand staan tussen budget en headcount, …

 

Het vraagt durf van managers om die drijfveren ondergeschikt te maken aan de intrinsieke veerkracht, talenten en creativiteit van mensen. De uitspraak van Frederic Laloux:  ‘Winst is zoals lucht, we hebben lucht nodig om te leven, maar we leven niet om te ademen’ stelt de uitdaging waar organisaties voor staan heel scherp. Wordt het bestaansdoel van bedrijven opgesteld op de manier zoals het management dat voor ogen heeft en vanuit een drang voor zelfbehoud? Of heeft de organisatie een groter doel voor ogen om het verschil te maken in de samenleving en voor de klanten die ze bedient? 

 

Dit zijn belangrijke vraagstukken en Hifluence ziet het als haar doel om de wereld waarin we leven, te verbeteren door haar de bedrijven te geven die ze nodig heeft. Voor mij persoonlijk waren de eerste 6 weken een waardevolle ontdekking. De Hifluence purpose heeft mij diep geraakt: het geeft me dan ook ontzettend veel energie om hieraan mee te mogen werken. Ik kan niet wachten om bedrijven van vandaag te inspireren – en vervolgens om te vormen naar bedrijven die onze samenleving echt nodig heeft.

 

 In alles wat Hifluence doet, streven ze naar een liefdevolle samenleving in harmonie met technologie. Zij inspireren organisaties om hun mensen centraal te zetten. Zij innoveren bedrijven door het potentieel van mensen te verbinden met de innovatiekracht van technologie.

 

STAP 3: Het strategische vizier op scherp

Stop met schieten op alles wat voorbij komt!

 

Er is iets bijzonder dat eruit springt binnen Hifluence. Ze werken aan een toekomst die goed en liefdevol is. Hun consultancy-benadering op bedrijfsinnovatie en transformatie is simpelweg uniek. Net als elk ander bedrijf hebben ze de ambitie om te groeien en meer klanten te kunnen inspireren.

 

Om bedrijven te inspireren heeft Hifluence vijf verschillende ambities gedefinieerd. Hierbij werden niet louter de competenties bepaald, maar vooral het gedrag en de intrinsieke waarden die Hifluencers samen hebben afgesproken en waar ze elkaar op coachen en aanspreken.

 

 

 

Mijn rol binnen Hifluence is gericht op het aanbrengen van focus en structuur. De groep heeft mij benoemd als de bewaker van de eerlijkheid binnen het bedrijf. Zoals veel start-ups schoot Hifluence op elke opportuniteit die voorbijkwam. Dat moet stoppen. Ik zorg ervoor dat alles in het teken staat van de purpose. Al wat die purpose niet dient, is ruis en moet eruit. Het team moet ook continue werken aan een efficiëntere zelfsturing en de vernieuwende visies op professionele en persoonlijke groei van medewerkers moeten verder verankeren in de organisatie. 

Stephan Janssens - CEO Hifluence

Due to the covid 19 measures all our live events are cancelled

Next event will be in Ghent. Keep you posted!

5 Employee Engagement stats you must know!

 

Check out 4 easy ways to discover how unbossing increases employee engagement!

 
UNLOCK EMPLOYEE ENGAGEMENT

SIGN UP FOR MONDAY-MORNING-XTC

for a weekly dose of tips, tricks and inspiration on unbossing, leadership and life.

Sign me up here!