Welkom, bij alweer een absolute topaflevering van De Hifluence Show Podcast, waarin ik praat met pioniers in Vlaanderen en op zoek ga naar hun strategieën, ideeën, visies, ervaringen, kennis en alles wat ze te bieden hebben om van de wereld een betere plek te maken.

De gast die mij vandaag zo heeft doen stromen heet Ignace Schops. Hij werd voorgesteld aan de Podcast door een andere pionier: Arnaud Raskin wiens aflevering jullie nog steeds kunnen beluisteren via de Hifluence Show.

Velen onder jullie zullen Ignace misschien niet kennen, ik kende hem tot voor kort niet, maar deze Limburger won in 2008 de groene variant van de Nobelprijs. Ignace Schops studeerde aanvankelijk informatica, maar steeds meer aangetrokken door de natuur, en meer bepaald door reptielen volgde hij daarna een opleiding in de groene sector.

Voor wat dan allemaal volgde, ga ik mijn tijd nemen om hem gepast te introduceren:

– Schops is directeur van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en werd in 2014 gekozen tot voorzitter van de Raad van Europarc Federation, het Europees netwerk voor natuurlijk en cultureel erfgoed.

– Hij is eveneens full member van de EU chapter van de Club van Rome[2] en ondervoorzitter van Natuurpunt vzw.[3]

– In juni 2013 werd Schops lid van het Climate Leadership Corps van Al Gore.

– Ignace Schops kreeg veel waardering voor zijn baanbrekend werk bij het realiseren van het Nationaal Park Hoge Kempen. Het succes van zijn werk is gebaseerd op het (Re)connection Model, dat tracht om natuur en maatschappij (opnieuw) te verbinden. Dit model hanteert daarvoor vier principes:
– (opnieuw) verbinden van natuur met natuur
– (opnieuw) verbinden van mensen met natuur
– (opnieuw) verbinden van economie met natuur
– (opnieuw) verbinden van beleid met praktijk

Van zichzelf zegt hij dat zijn belangrijkste troef is dat hij natuur goed moet kunnen vertalen in termen van rendement en centen waardoor je een betere toegang krijgt tot ondernemers en politici.

In deze ongelooflijk diverse podcast praat hij vol passie over:

– zijn missie om natuurbehoud sexy te maken,
– hoe hij bedrijven en overheden overtuigde om in een groen verhaal te stappen, wat uiteindelijk het reconnecting model werd
– wat van hem een goede onderhandelaar en verbinder maakte
– hoe technologie en natuurbehoud hand in hand gaan
– de systeem-shifts die we als mensheid nodig hebben

Maar evengoed hebben we het over boomkikkers, lieveheersbeestjes, blotevoetewandelingen, bomen die kunnen praten en vooral naar het einde van het gesprek tal van andere mega interessante weetjes over de natuur…

Terwijl ik hier nog nageniet van mijn gesprek, wens ik jullie hetzelfde toe met dit wonderlijk en warm gesprek met Ignace Schops.