Buongiorno a tutti!
Benvenuti a Hifluence Show! (met handgebaren!)

Ik herinner me nog van vroeger dat in de Italiaanse tv-shows op de RAI altijd van die super knappe presentatrices zaten. Dat is in deze show niet het geval. Wat we wel hebben, is mezelf, Nick Van Langendonck. En ook in deze aflevering ben ik op zoek gegaan naar de tools & tactics van een pionier in Vlaanderen. En het woord pionier mag je deze keer zeer letterlijk nemen want mijn gast is Ron Maes, zowat de uitvinder van Employer Branding in België.

Ik ontmoet Ron op een heerlijke zomerdag in zijn happy room een magische plek aan het water in Wijnegem. Wat ooit een gistfabriek was toverde Ron en zijn team om tot super creatieve werk- en ontmoetingsplek waar het enthousiasme je overstroomt zodra je binnenstapt.

Enthousiasme, dat is hét sleutelwoord in Ron’s leven. Het is voor hem de vonk en brandstof van elke grootse prestatie. Hij gelooft dat collectief enthousiasme, de grootste versneller in het bedrijfsleven is.

Als student maketing rolde hij per toeval in de uitgeverij-business en stampte zowat het eerste employer branding magazine in België uit de grond. We spreken begin jaren 90. Zijn bedrijf wordt overgenomen door Roularta en gedurende enkele jaren was de sky-the-limit en Ron de keizer van ‘t stad. Als een cijfermaniak heerst hij zijn organisatie met als motto: Groot, groter, grootst.

Maar dan, dames en heren, vliegen er 2 vliegtuigen het WTC binnen. De economie valt stil en Ron’s klanten stellen hun beslissingen uit. De cijfers van het bedrijf donderen naar beneden met een verlies van 70% van de omzet. Ron blijft aan het schip en kruipt stap voor stap uit de duisternis. Het is in die periode dat hij het boek – het 80/20 principe van Richard Koch – leest. Het zou zijn leven, visie en filosofie voorgoed veranderen.

Vandaag zorgt Ron, met zijn bedrijf HR Productions, voor meer enthousiasme in de organisaties in Vlaanderen. Samen met zijn team van communicatiespecialisten creëren zij fonkelende culturen die medewerkers inspireert. Ron snapt niet waarom meetings en presentaties altijd zo saai moeten zijn – hallelujah – houdt CEO’s spiegels voor en leeft zelf volgens het 80/20 principe in functie van die dingen in het leven die hem enthousiast maken.

In dit heel divers top gesprek – ik hing letterlijk aan Ron’s lippen – hebben we het over:

– Waarom en hoe zeg je nee tegen een groots project?
– Wie is Meneertje meer
– Het 80/20 principe
– De geboorte van Employer Branding in Vlaanderen
– De klap van 9/11
– Het wij-model
– De uitdaging voor grote bedrijven
– Commitment pakken en doen wat je wil doen
– Hoe is de Happy Room ontstaan en waar gaat het naartoe?
– No more boring meetings

 

L.o.V.e

Nick