WAT IS INBOUND MARKETING?

Inbound marketing lost het probleem op van je toekomstige klanten. Zo is inbound marketing een marketingstrategie die ervoor zorgt dat potentiële klanten jou kunnen vinden op het internet. Elke toekomstige klant start dan ook zijn zoektocht via het internet, vanuit een bepaalde nood, een probleem, dit is waar inbound marketing optimaal op inspeelt.

Inbound marketing is dan ook een aantrekstrategie sterk onderbouwd door content op maat van je doelgroepen. Om dit te realiseren is een zeer gerichte content marketing of strategie nodig, een strategie die inspeelt op de behoefte van je prospecten. Het is dus essentieel de website in te richten als een site dat een online informatie ‘knooppunt’ is met antwoorden tot die klantbehoefte.

Naast informatie geeft het ook oriëntatie, dit van overtuiging naar effectieve aankoop. Het zal de potentiële klant aanzuigen en vasthouden tot hij dusdanig overtuigd is: om tot aankopen over te gaan. Om deze tunnel van overtuiging kracht bij te zetten, gaat inbound marketing gepaard met verschillende technieken om de potentiële klant in te schalen om nog meer slagkracht te behalen en een lagere klant acquisitie kost.

Eenmaal klant, dan heb je via inbound marketing de mogelijkheid verder te kunnen inspelen op de wensen van de klant om zo het behoud en het ambassadeurschap te garanderen.

Goed om mee te nemen is nog, dat inbound marketing voldoet aan de GDPR wetgeving aangezien het marketing met toestemming is.

Stop selling start helping!

Hoe past je bedrijfsstrategie bij een inbound marketing strategie?

Niet, de inbound marketing strategie moet een verlengde zijn van de bedrijfsstrategie. Inbound marketing moet volledig afgestemd en in lijn liggen met je huidige bedrijfsstrategie, en bij voorkeur staat de klant hier al centraal. Het is dan ook de reis van de klant doorheen alle raakpunten van de organisatie. Wij bewegen ons dan ook met Hifluence als een vis in het water op het speelveld van bedrijfsstrategie, marketingstrategie om zo het gewenste resultaat te verkrijgen.

%

Van de verkopers gaat altijd online opzoek

%

Begint zijn zoektocht via een zoekmachine

%

Kiest enkel op basis van organische zoekresultaten

%

Meer inbound links voor bedrijven die bloggen

Waarom inbound marketing?

Een koopprikkel zal voor 80% van je potentiële klanten het gebruik van een smartphone inluiden. 80% van de kopers start altijd de zoektocht naar een oplossing en producten online. Google heeft dit zeer mooi omschreven als de ZMOT (the zero-moment-of-truth). Waar het vroegere traditionele model je deed afzakken naar de winkel of een winkelketen, zal diezelfde stimuli je vandaag doen overgaan tot een zoektocht online.

Vandaag is elke potentiële koper een expert geworden in zoeken naar wat voor hem relevant is en wat andere daarover te zeggen hebben. Deze eerste contactmomenten bepalen dus vandaag het succes van je business. Het is dan ook essentieel hier relevant aanwezig te zijn. Je klant zijn noden staan dus centraal en vereisen dat je de juiste en relevante content gaat aanbieden. Als inbound marketeer moet je dus meer gaan luisteren naar je klanten en hen helpen met het maken van de juiste keuze voor hun noden. We bewegen dus via inbound marketing de bezoeker tot het aankopen van een product of dienst. De tocht stopt dus niet bij het gevonden worden, het is dus een hele waardeketen die je voor de toekomstige klant opzet. Want een online zoektocht met positieve of negatieve afloop is weer een stimuli voor de volgende bezoeker.

INBOUND Marketing laat je berdrijf groeien. PUNT!

Wat kan inbound marketing voor mijn bedrijf betekenen?

Inbound marketing laat je bedrijf groeien. Punt! Los van B2B of B2C, sector, product of dienst. Inbound marketing speelt vandaag gericht in op de doelgroepen van je bedrijf. Hierdoor zal je veel gerichter kwalitatieve leads verzamelen. Je bedrijf is aanwezig waar het nodig is. Vervolgens door de aanspreking op maat, de content en de acties zal dit ook leiden naar een hogere conversie. Het is vandaag de meest kost efficiënte mannier om nieuwe klanten aan te trekken, met andere woorden het zal leiden tot een lagere klant acquisitie kost. Dus indien je vandaag geen duidelijk of uitgesproken aanbod hebt online, garandeerd inbound marketing een veelvoud zijn van het huidige bereik en als einddoel een veelvoud van de huidige afname.

%

Meer online bezoekers

%

MEER en betere leads

%

Hogere conversie

INBOUnd Marketing iS de meest kost effeciënte mannier om klanten aan te trekken

Hoe inbound marketing toepassen in mijn bedrijf? De stappen in beeld!

Stap 1 : Ontgin je doelpubliek (Buyer Persona, Persona) en hun aankoopreis (Buyer’s Journey)

Het is cruciaal te weten wie je klant of toekomstige klant zal zijn. Dit kan je ontdekken door een Buyer Persona op te stellen. Persona’s zullen helpen om een duidelijke inzage te krijgen in de noden en problemen van je potentiële klant. Je bedrijf krijgt een inzage op de menselijke emoties en de handelingen van een bepaalde klant of klantsegment. Dit is noodzakelijk om relevante content te creëren op verschillende momenten van hun klantenreis.

Hier vind je een uitgebreidere uiteenzetting van een Buyer Persona.

Je hebt primaire persona’s dit is de uiteindelijke hoofdbelanghebbende om je dienst of product te gebruiken, echter is er ook een secundaire persona, welke invloed heeft op het aankoopproces, (financieel, kwalitatief, functioneel…). Een doeltreffende stakeholder analyse is dan soms ook van toepassing.

Het is dan ook belangrijk de buyer journey of aankoopreis goed in beeld te hebben om dit actief aankoopproces te mappen. Van bewustzijn (Awareness) naar overweging (Consideration) naar beslissing (Decision).

Zo kan je hem perfect opnemen in je klantenreis. Het verschil tussen buyer journey en customer journey kan je hier terug vinden. Door al deze raakpunten, handelingen van de klant in beeld te brengen kan je optimaal inspelen op de behoefte van je klant. Natuurlijk geeft dit ruimte tot verbeteringen. In deze context is Service Design of Design Thinking een uitstekende methodiek om hier aan te werken.

Stap 2 : Creëer relevante content en nutselementen (blog, tools, …)

Relevante content is content die inspeelt op de noden of problemen van de “buyer persona”. De content of nutselementen zijn gericht tot hem en is gevoerd in zijn taal, zijn leefwereld. Ook wel neergezet als “voice & tone”. Nutselementen zijn kleine waarde toevoegingen die zijn aankoopreis versterken, verduidelijken en/ of vergemakkelijken. Bijvoorbeeld: bij het aankopen van een huis kan je een hypotheekberekening laten zien, wat zou het jou kosten, en daarbij volgend onmiddellijk waar de goedkoopste kan worden afgesloten. Deze elementen kunnen bijdragen tot het vereenvoudigen en versnelling van zijn aankoopreis.

Om een beeld te hebben of content relevant is kan je een “SEO keyword analyse” toepassen dit geeft een duidelijk beeld hoeveel men op de desbetreffende content zoekt en hoe relevant hij is.

Stap 3: Maak een inbound marketing funnel op maat van je persona

Met verschillende waarde toevoegingen in beeld, plaats je deze best op een inbound marketing funnel. Dit is het kruimelpad dat je potentiële klant zal volgen voor hij daadwerkelijk overgaat tot een aankoop.

Wat is de inbound marketing funnel?

De inbound marketing funnel bestaat uit 3 delen: Tofu, Mofu en Bofu!

Top of the Funnel (TOFU) dit is het bovenste gedeelte van de tunnel. Hier plaats je relevante informatie en nutselementen die nog oriënterend zijn naar de eindaankoop. Middle of the funnel (MOFU), we zijn al verder dan het bewustzijnsproces en gaan onze toekomstige klant verder overtuigen. We creëren hier onder meer zeer gerichte conversie of landingspagina’s. We hebben alvast in meerder raakpunten al zijn gegevens verkregen en gaan verder werken naar het e-mail en contactproces om conversie te garanderen in de bodem van de tunnel. (BOFU)

Tijdens deze aankoopreis gaan we de lead effectief voeden met relevante informatie of ontdekt hij het traject doormiddel van onze kruimelpaden. Per raakpunt zullen we hem effectief belonen met waardevolle elementen en gaan we hem op deze manier scoren en voeden (leadscoring en nurturing). Het voeden en scoren zal bijdragen tot een kwaliteitsbeoordeling van de lead, een MQL (marketing qualified lead) of een SQL (sales Qualified lead), afhankelijk van deze waardering zullen we verschillende processen / campagnes gaan doorstarten om de toekomstige klant verder te activeren tot een effectieve aankoop van het uitverkorene product of dienst.

Stap 4 : Automatiseer en optimaliseren van het aankoop – en verdere klantentraject

Door het in beeld brengen van de “persona’s” en de aankoopreis, met het kruimelpad, kunnen we verscheidene elementen gaan automatiseren om efficiëntie en effectiviteit te winnen. Ook de ROI zal hier natuurlijk een bepalende factor zijn. Specifiek voor deze doeleinde zijn er verscheidene tools op de markt die deze implementatie noden ondersteunen. Twee van deze tools zijn bijvoorbeeld: Sharpspring en Hubspot.

Stap 5: Bereik je doelstellingen, Meten is weten!

Een aantrekstrategie moet natuurlijk groeien, bepaalde initiatieven werken beter als andere, daarom is het essentieel om steeds de vinger aan de pols te houden. Om je bedrijf garantie te geven van een bepaalde “return on investment” kan je best de nodige meetinstrumenten aanbrengen. Dit geeft garanties tot succes en nieuwe terugbetalende initiatieven.

Stap 6: Promotie van al je fantastische materiaal

De klant kan je effectief organisch bereiken, maar om dit nog meer kracht bij te zetten kan je inzetten op verschillende kanalen om dit nog meer in beeld te brengen. Er is niets mis met outbound te gebruiken om inbound nog efficiënter en sneller te laten werken. Wij ondersteunen je bedrijf graag bij betalende advertensies en het gebruik van social media.

Inbound marketing klinkt werk – en budgetintensief?

Inbound marketing kan inderdaad intensief zijn, echter hebben wij met Hifluence een zeer agile traject ontwikkeld om net duidelijke resultaten te koppelen aan investeringen. Het traject zal dus stap voor stap resultaten boeken met een snellere “return on investement”. We hebben hiervoor een unieke aanpak die we je graag even toelichten, dus maak een gratis afspraak en we zien vandaar weer verder!