Artikel 28 november 2015 Het Laatste Nieuws

Hifluence is een van de vele nieuwe start-ups in Antwerpen.  Ze noemen het zelf “het consultancybedrijf van de toekomst”. De oprichters gaan er prat op dat ze de toekomst van de workflow van bedrijven kunnen voorspellen aan de hand van computers en ‘big data’. “Als onze voorspellingen niet kloppen, verdienen we ook niets”, klinkt het.

NINA BERNAERTS

Het is bijna een jaar geleden dat Nick Van Langendonck (33) zijn eigen bedrijfje opstartte. Ondertussen werken er al 15 mensen bij Hifluence. Het team goochelt met data om daarmee de toekomst te voorspellen. Wat het bedrijf doet klinkt heel futuristisch, maar toch biedt het handige tools voor grote bedrijven.

Postbedrijven
“Concreet kunnen wij bijvoorbeeld voorspellen aan de hand van data, hoeveel internationale pakjes en brieven bpost zal te verwerken krijgen tijdens de kerstperiode. Het charteren van vliegtuigen is voor een bedrijf zoals bpost een grote kost en hoe verder in de toekomst je die vliegtuigen kan vastleggen, hoe goedkoper dat deze worden. Met onze algoritmes kunnen wij dus redelijk accuraat voorspellen hoeveel vliegcapaciteit het bedrijf zal moeten voorzien. Dat doen we voor verschillende postbedrijven, zowel in binnen- als buitenland. Daarnaast bieden we ook nog andere digitale oplossingen voor bedrijven”, vertelt Van Langendonck.

Hifluence gaat er prat op dat hun digitale glazen bol de toekomst kan voorspellen. “Het is zo dat we ook voor beleggers bepaalde algoritmes uitwerken op basis van data. Omdat we zeker zijn van ons stuk, laten we ook onze eigen inkomsten daarvan afhangen. Als onze voorspellingen kloppen, verdienen wij meer geld dan als onze voorspellingen niet kloppen. Dat wil toch zeggen dat we echt wel in ons eigen product geloven.”

Perfecte voedingsbodem
Van Langendonck beaamt dat Antwerpen de perfecte voedingsbodem is voor jonge starters. “De stad heeft een aantal aanpassingen gemaakt, waardoor het voor jonge starters gemakkelijker wordt. Zo waren er vroeger aanbestedingen vanuit de stad die maanden in beslag konden nemen. Dat was gewoon veel te lang voor kleine en jonge bedrijfjes. We hadden daar de tijd en de middelen niet voor. Nu heeft de stad die procedures omgedraaid en meer gericht naar jonge start-ups. Zo worden er onder andere op een maand al beslissingen genomen. Dat geeft ons wel de mogelijkheid om mee te dingen naar een opdracht. Zelf zullen we zo een platform bouwen voor de Tall Ships Race volgende zomer. Dergelijke opdrachten binnenhalen is voor een jong bedrijf erg dankbaar. Het geeft credibiliteit aan ons bedrijf en anderen zijn dan ook sneller geneigd om in ons te investeren. Je voelt ook wel een grote wil en een enthousiasme hier in Antwerpen.”

Hifluence werkt onder de incubator ‘Gumption’, die in Kontich verschillende jonge bedrijven huist en faciliteert.

 Wil je elke maandag méér inspirerend nieuws in je mailbox ontvangen?