De manier waarop wij binnen Hifluence samenwerken en communiceren is een continu experiment naar méér effectiviteit, verbinding, authenticiteit en betere beslissingen. Een kleine start-up of een grote, traditionele organisatie? Pas deze 8 tips toe en til jouw wekelijkse teamoverleg naar een hoger niveau!

 1. Gebruik het tactical meeting proces van Holacracy (klik hier): dit proces zorgt voor de noodzakelijke transparantie in stand van zaken – iedereen vertrekt van dezelfde basis – en vooral verhoogde dependabillity – teamleden zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen.
 2. Geef de facilitator het mandaat om het proces echt strak te houden.
PAS DAN DEZE HIFLUENCE TIPS & TRICKS OP DIT PROCES TOE:
 1. Zet naast de facilitator ook (regelmatig) een personal coach mee in de meeting. Hij/zij gebruikt de spanningen (discussies, vragen, blokkering, etc), die in meetings altijd naar boven komen,  als opportuniteit om medewerkers persoonlijke spiegels te geven waardoor ze meer over zichzelf leren. Dit zorgt voor:
  – (1) psychologische veiligheid in het team;
  – (2) een waanzinnige impact op de persoonlijke groei van de medewerkers, alsook de verbondenheid en effectiviteit van het team.
  Note: de rol van facilitator en coach kan door één persoon ingevuld worden.
 2. De “check-in” en “check-out” zijn de belangrijkste onderdelen van de meeting. Hier leer je als “mens” te verbinden met je collega’s en met volle aandacht in de meeting te zitten. Neem hier de eerste keren rustig de tijd voor en zoek naar een ritueel dat past bij jullie team en cultuur. De graad van authenticiteit waarmee mensen inchecken, is een goeie graadmeter voor de psychologische veiligheid van het team.
 3. Voeg na de check-in een puntje “purpose” toe waarbij de facilitator de laatste versie van de purpose van jullie team/bedrijf herhaalt. Dit creëert een wekelijkse connectie tussen de purpose van het bedrijf/team en de operationele activiteiten van het team. Zo weet iedereen waar we naartoe willen en hoe we daar aan het geraken zijn.
 4. Project Updates: beperk dit tot een progress update tegenover dé belangrijkste doelstelling van het project. Kort en krachtig. Zo maak je ook hier de connectie tussen de purpose van het bedrijf en de doelstellingen van de lopende projecten.
 5. Voeg na de triage een punt toe – team prioriteiten – en bepaal samen de 1 tot max 3 belangrijkste gemeenschappelijke teamprioriteiten voor de komende week. Dit zorgt voor focus.
 6. Zorg voor financiële transparantie. Dit zorgt voor bewustzijn en ownership door koppeling tussen acties, waarde en kosten.
 7. Metrics: zorg ervoor dat je als team ook de krachten achter een metric begrijpt zodat je samen kan bepalen met welke acties je de metric wil gaan beïnvloeden.
 8. Doe minstens 1 tactical meeting per week, waarvan minstens 1 per maand met iedereen fysiek samen.

 

Hifluence helpt mensen en bedrijven om authentiek te worden via inspirerende consultancy en digitale projecten. Nieuwe manieren van communiceren en samenwerken is één van onze passies. Wil je de effectiviteit van je team verhogen? 

 

 

 

Wil je onze werkwijze en ons team op een laagdrempelige en smakelijke manier leren kennen?

Boek dan jouw eigen inspirende én lekkere Lunch & Learn